IzvēlneAizvērt

01.04

Klāra Radziņa (23.08.1942.-31.03.2021)

31. marta vakars nāca ar skumju ziņu – mūžībā aizgājusi ilggadējā Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja direktore Klāra Radziņa. Klāra Radziņa bija muzeju cilvēks līdz sirds dziļumiem un ļoti daudz darījusi gan sava muzeja, gan muzeju nozares labā, bija arī viena no Latvijas Muzeju biedrības (tolaik Latvijas Muzeju asociācijas) dibinātājām. 

Tieši Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā, kabinetā pie Klāras Radziņas esot pulcējušies muzeju kolēģi, lai lemtu par biedrības dibināšanu, lai sagatavotu jaunās biedrības dokumentus un statūtus, lai izveidotu organizāciju, kas pārstāvētu muzeju nozari. Entuziasms un enerģija, spēks un muzeju mīlestība – īpašības, kas piemita Klārai Radziņai un ļāva tik aktīvi darboties Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā un Latvijas Muzeju biedrībā.

Muzeju biedrības vārdā no sirds jūtam līdzi Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja ilggadējās  direktores Klāras Radziņas tuviniekiem un muzeja kolektīvam šajā zaudējumā.

 

Zane Grīnvalde, Latvijas Muzeju biedrības valdes priekšsēdētaja

 

Klāra Radziņa nevarēja sevi iedomāties bez muzeja. Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs gadu desmitu garumā bija viņas dzīves piepildījums, jēga un patvērums. Rūpējoties par šo Latvijas muzeju pasaulei īpašo iestādi, viņai nebija šķēršļu, barjeru vai autoritāšu, kuru priekšā piekāpties vai padoties.    

Dziļi pārliecināta par muzeju nozīmību, Klāra Radziņa bija viena no iniciatorēm Latvijas Muzeju biedrības veidošanai Atmodas laikā, Muzeju likuma izveides rosinātāja, bija pirmā Latvijas Muzeju padomes priekšsēdētāja. Viņas vadītais muzejs vienmēr ir bijusi aicinoša pulcēšanās vieta Latvijas muzejnieku iniciatīvām, vieta, kur meklēt un atrast koleģiālu padomu un atbalstu. 

Klāras Radziņas vadībā savas profesijas standartus godā ir turējis Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolektīvs. Arī manā profesionālajā ceļā Klārai Radziņai ir īpaša loma – viņas pamudinājums, ticība un atbalsts ir bijis izšķirošs, izvēloties mērķus un pieņemot lēmumus. Esmu gandarīts un pateicīgs, ka ilgus gadus darbu, ko mīlam, esam varējuši veikt kopā ar gudru un stipru personību –  Klāru Radziņu.   

 

Jānis Garjāns, Latvijas Muzeju padome